AVS přístroje byly první neurotechnologií

listopad 2017

U zrodu stála NASA. Dnes jsou psychowalkmeny nebo-li AVS přístroje pomocníkem pro domácí trénink. 

Psychowalkmen byla první neurotechnologie, se kterou jsem se seznámila. Dnes se používá název AVS přístroj. Toto označení je zkratkou slov audiovizuální stimulace. U rozvoje této metody stála NASA, je otestována armádními piloty i kosmonauty. Dnes jsou AVS přístroje známé a používané i v České republice.

AVS přístroj (po staru psychowalkmen) je soubor speciálních brýlí a sluchátek. Zvuk a světlo, které pulsují na určité frekvenci, jsou zároveň nositelem frekvence. A právě frekvence ovlivňuje mozkové vlny a tím stav mysli. V přístroji si můžete navolit různé programy a ty navodí psychickou i tělesnou změnu. Dojde k naladění na požadované biorytmy. Může se jednat o stav bez únavy a stresu, kvalitní spánek nebo maximální koncentraci.


Předchůdcem neurotechnologií je bubnování a plápolající oheň

Přírodovědci zjistili, že savci potřebují k dosažení psychosomatické rovnováhy smyslové podněty ve formě pulsujícího světla a zvuku. Proto se šimpanzi vydávají na kilometry daleké cesty, aby pozorovali odlesky slunce na hladině vodních ploch. A to je také důvod, proč nás uspává pravidelné drncání při jízdě vlakem a proč rádi pozorujeme plápolající táborové ohně. Lidskému uchu lahodí zvuky bubnů. Nevím, jestli si různé kultury uvědomovaly význam bubnování pro lidský mozek. Není náhodné, že při výzkumu národů, které žijí odděleně v různých koutech světa, vědci zjistili, že jejich údery do bubnů odpovídají stejné frekvenci jako je frekvence mozkové vlny theta. Tedy té hladině, kdy se člověk cítí příjemně, klidně, zrelaxovaně.

Objev mozkových vln umožnila až moderní doba. Na prototypu EEG přístroje zaznamenal elektrickou aktivitu mozku německý psychiatr Hans Berger v roce 1926. A rozdělil stav vědomí do čtyř hladin, které stále používáme – delta, theta, alfa, beta.

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866