Média a mozek. Koho přitahuje krev víc?

leden 2018

Vědci očisťují média z obvinění, že šíří špatné zprávy. Za vším hledej mozek.

Média mají ráda krev, špatné zprávy přitáhnou víc čtenářů. Toto obviňování médií , která léta přijímáme jako fakt, neurologové vyvracejí. Lidský mozek je geneticky naprogramován tak, aby dával přednost špatným zprávám před těmi dobrými. Čistě z praktických důvodů. Kdo se totiž bojí, nezemře. Evoluce ukázala, že ten, kdo reagoval na varování před nebezpečím, přežil.

Mozek zpracovává odlišně negativní a pozitivní zprávy. S těmi špatnými pracuje rychleji a hlouběji. Dokazuje to experiment, kdy byli testovaným osobám ukazovány příjemné obrázky jako je například jídlo nebo drahá auta a také nepříjemné výjevy jako třeba mrtvá kočka. Při pokusu byli lidem monitorovány impulsy mozku. Výsledek? Mozek reaguje na negativní vjemy daleko rychleji a intenzivněji než na vjemy příjemné.

BBC konstatuje, že žijeme v bohatém a příjemném světě, proto jsou pro nás pozitivní zprávy běžné, normální, nezajímavé. Pozornost přitahují události nečekané a krvavé. Není tedy na místě svádět na média šíření pesimistické nálady a strachu ve společnosti. Mozek je o zlém světě přesvědčený dříve, než se my o něm dozvíme z médií.

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866