Mozkohračky aneb jak trénovat mozek doma

březen 2018

Mozkoračky trénují mozek a spojují generace. 

Mozek lze trénovat různým způsobem. Jednou z možností jsou mozkohračky, nebo-li chytré hry. Zábavným způsobem trénují koncentraci, paměť, prostorovou orientaci a další kognitivní funkce mozku.

Eva Fruhwirtová založila v Třebíči první českou mozkohernu a s programem Trénuj mozek! jezdí do škol, firem, ale i do měst a obcí. Na středu 21. března od 17. hodin připravuje workshop v Moravském Krumlově v Galerii Knížecí dům.

Nejznámější mozkohračkou je pexeso. To zná každý. Zkratka názvu pexeso znamená pekelně se soustřeď. Podle Evy Fruhwirtové, trenérky mozku III. (nejvyššího) stupně  je to krásný trénink paměti. „Mezi našimi mozkohračkami máme zvukové pexeso na trénink zvukové paměti. Místo stejných obrázků hledají hráči stejně znějící krychličky,“ popisuje.

Mozkohračky jsou většinou pro jednoho hráče, ale není problém zdolávat úkoly ve dvojici. Podle trenérky to přispívá k sociální interakci a je to také větší zábava.Mozkohračky mají vždy více úrovní, to znamená, že úkoly jsou odstupňovány podle obtížnosti. Postupným tréninkem se zvyšuje obtížnost, což je pro trénink prospěšné a zároveň je to výzva a motivace pro další trénování.

Mozkohračky mají své využití nejen ve školách, ve školkách, ale také v domácnostech. „Je to příjemné zpestření rodinných oslav i víkendového odpočinku. Mozkohračky mají rády děti, ale i senioři, je to úžasný  prostředek na propojování generací,“ přibližuje zkušenosti Eva Fruhwirtová.

V případě, že bychom chtěli mozkohračkou potěšit příbuzné, kteří trpí Alzheimerovou nemocí, je potřeba zvážit jejich stav a poradit se s odborníkem. Nicméně portfolio mozkohraček  je široké a vždy se dá najít vhodná hra pro trénování.

 Mozkohračky se cenově pohybují v rozmezí 200–600 Kč. Chcete-li si je vyzkoušet  a pak si pořídit ty, která vás zaujaly, stavte se za námi do mozkoherny.

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866