Proč trénovat mozek?

srpen 2017

Neexistuje jednoduchá odpověď.  Podívejme se však na současnou realitu, ve které žijeme. A najdeme odpovědi.

Otázka proč je pátrání po smyslu. Vzpomínáte si na Forresta Gumpa?  Když měl něco dělat, ptal se k čemu je to dobré.  Nabízejí se tedy otázky:

  • Proč se zabývat tím, jak funguje mozek?
  • K čemu mi to pomůže v pracovním a osobním životě?
  • Co mi přinese trénování mozku?

 

Neexistuje jednoduchá odpověď.  Podívejme se však na současnou realitu, ve které žijeme. A najdeme odpovědi.

 

1. Svět byznysu se mění. Žijeme v době informačních technologií. Máme digitální ekonomiku. Lidé musí reagovat na změny a umět se přizpůsobovat. Na manažery jsou kladeny vysoké nároky. Musí se umět rozhodovat, řešit krizové situace. Nestačí jednostranné zaměření, manažer musí mít přehled v informacích.

 

2. Moderní technologie umožňují zobrazit, co se děje v mozku při myšlení, emocích, rozhodování. Současné 21. století přináší úžasné objevy o fungování mozku. Dozvídáme se, co se děje v naší hlavě. Díky novým poznatkům boříme mýty. Tím se mění způsob vedení lidí, komunikace s lidmi.

 

3. Biologie. Stárnutí mozku způsobuje zpomalení, hůře reagujeme na nové situace. Chceme být mentálně výkonní. Délka života se prodlužuje. Prodlužuje se i doba odchodu do důchodu. Tlak dnešní společnosti je na to být co nejdéle soběstační.

 

4. Mozek díky/kvůli technologiím leniví. Dnes máme přístup k informacím bez námahy. Mozek strádá. Je to jako se svalem, když se nehýbeme, ochabujeme. Když jsme před dvaceti lety potřebovali najít informaci, museli jsme zajít do knihovny, vyhledat knihy, v knihách příslušné kapitoly. Dnes stačí napsat dotaz do Googlu. Když jsme chtěli telefonovat, museli jsme si najít číslo, poté najít telefon, dané číslo vyťukat či dokonce ještě vytočit na kulatém ciferníku. Číslo jsme viděli, zapojili jsme prsty. Dnes jenom ťukneme na jméno v telefonu a voláme.  Dnes nemá mozek co dělat.

 

Odpovědi na otázky Proč trénovat mozek a k čemu je do dobé jste si jistě našli sami. Trénovaný mozek je bystřejší, lépe se rozhoduje, snadněji řeší složité situace. Je jen na nás, jak svůj mozek ovládneme.

 

 

 

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866