Pět tipů pro mentální hygienu v době koronaviru

březen 2020

Připravili jsme pro vás pět tipů, jak doma trénovat mozek a zvládnout tuto složitou dobu virovou. Zůstaňte doma! Trénujte mozek…

Sledujete zprávy o koronovirové pandemii v televizi, na Twitteru, na Facebooku nebo posloucháte rádio? Tak to pro zachování svého duševního zdraví omezte. Místo toho se zaměřte na činnosti, na které v běžném režimu nemáte čas. Nabízíme vám vyzkoušené aktivity, které vám i vaší rodině pomohou zvládnout tento zvláštní čas a přispějí k mentální hygieně vaší psychiky.

1. Vytáhněte ze šuplíku deskové hry

Vsadím se, že každý má doma nějaké deskové hry. Možná je máte zastrčené někde ve skříni. Výborné jsou hry od Mindoku, protože ty může hrát jeden hráč. Jsou to takové chytré hry pro jednoho. Ale samozřejmě můžete hledat řešení úkolů i ve dvou. Další výhodou je výběr stupňů obtížnosti. Neodsuzujte ani klasické pexeso a vyzvěte své děti a rodiče. Potrénujete paměť i soustředění. Anebo si můžete vlastní pexeso vyrobit. 

2. Sáhněte raději po knížce než po článcích na internetu

Čtením posilujete pozornost, trénujete paměť, stáváte se empatičtější a rozvíjíte svou představivost. Navíc příběh vás vtáhne do „jiného světa“ a odpočinete si od problémů a informací, které se na nás v posledních dnech valí z médií a sociálních sítí.

Sáhněte po knížce z vaší domácí knihovny nebo využijte internetové knihkupectví. Osobně si občas ráda kupuji knihy ve formě pdf, které se dají stáhnout do počítače a do tabletu. V době karantény je to super možnost, jak si přečíst nové knížky.

Odkazy na stažení knih v pdf zdarma:

Často a ráda používám nákup elektronických knih na Alze. Mají tam dobrý výběr a do minuty můžete číst.

Proč je pro naši pozornost lepší číst knihy než články na internetu? Při čtení knihy totiž vytváří mozek z myšlenek a zkušeností důmyslnou síť propojení. Čtení do hloubky vyžaduje koncentraci a vnoření se do příběhu. Na internetu je to zcela opačné – v tomto prostředí je mozek rozptylován obrázky, odkazy, notifikacemi a dochází k neustálému odvádění pozornosti. Neustálé přepínání postupně oslabuje soustředění.


3. Zkuste audioknihy nebo podcasty

Audioknihy a podcasty zažívají boom. Posloucháním mluveného slova aktivujete mozek a také představivost. Uvařte si čaj nebo kávu, pohodlně se usaďte a zaposlouchejte se… Díky audioknihám jsem „přečetla“ za poslední rok velké množství skvělých knih. Aktuálně v mém žebříčku vedou všechny tituly od Aleny Mornštajnové. Vřele doporučuji. Momentálně poslouchám Revoluci od Jakuba Trpiše. Audioknihy si stahuji přes aplikaci Audiotéka a Alza média. Český rozhlas ve své Radiotéce nabízí poslech zdarma. Klasiku najdete na Zvukovéknihy.cz. Kupodivu si také knihy můžete poslechnout na Youtube, stačí do vyhledávače zadat audiokniha.

Pokud se zajímáte o dění doma i ve světě, ale třeba také o historii, média, psychologii a osobní rozvoj, budete nadšení ze široké řady podcastů. Já je poslouchám v aplikaci Podcasty na iPhone. Doporučuji si najít podcasty rádi Wave, můj oblíbený je Balanc-magazín o seberozvoji.

4. Zacvičte si

Mozek je při fyzické námaze více prokrvován a okysličován. To vede k obnově neuronů! Při pohybu dochází k produkování endorfinů, což způsobuje zlepšení nálady. Mozek také uvolňuje další látky – dopamin a serotonin, které zlepšují činnost mozku a ovlivňují naše pocity. Někteří jistě máte doma schované rotopedy a podobná zařízení. Pokud ne, nevadí. Pusťte se do protahovací cviků, posilování a nebo do jógy. Díky moderním technologiím můžete mít trenéra přímo v obýváku. Tedy cvičení začněte nejprve tím, že si je vyhledáte na YouTube. Šup do sportovního oblečení!

5. Zklidněte mysl pomocí relaxačních technik

Jedno z hlavních doporučení hygieniků a vlády je udržovat svou mysl v klidu. Není to jen proto, abychom nepanikařili a nedělali „hlouposti“, ale také a především proto, že stres oslabuje imunitu. A ta je zvláště v době virové klíčová. Je dokázané, že stres během několika minut oslabuje imunitní systém. Naopak hluboké uvolnění (relaxace) zase během několika minut dokáže imunitu posílit.

Pokud nemáte zkušenosti s relaxačním cvičením, doporučuji začít s pomocníky. Je to jednoduché, potřebujete si jen najít čas, čas jen sami pro sebe. Osobně jsem začala s tzv. body scanem. Jde o to, že svým vnitřním zrakem projdete celé své tělo, prodýcháte, uvolníte. Povede vás instruktor v podobě audionahrávky. Stačí si pohodlně lehnout a poslouchat instrukce. Lektorka emoční inteligence Jitka Ševčíková pro tuto situaci poskytla zdarma cvičení pro mozek a tělo, které je regenerační a uvolňující. Stáhnout si můžete zdeMně se osvědčila a opravdu pomohla nahrávka Jaroslava Chýle, lektora mindfulness.

 

Panika je horší, než pandemie. Myslete na sebe i na druhé - dodržujte doporučenou hygienu a nezapomeňte také na hygienu duševní!

 

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866