Rozhovor Evy Fruhwirtové pro Deník

březen 2019

V březnu si celý svět připomíná Den mozku. O trénování, mozkoherně a o tom, jak je důležité si hrát i když jsme dospělí si povídala redaktorka Deníku Ilona Pergrová s Evou Fruhwirtovou.

Ukazuje dětem, jak mohou najít cestu od tabletů a mobilů k nápaditým hračkám, radí dospělým, jak si zapamatovat telefonní čísla a jména lidí, s kterými se setkávají. Dříve narození na jejích lekcích znovu nalézají ztracenou sebedůvěru. „Učím lidi si hrát a moje metody nemají žádné vedlejší účinky,“ říká v rozhovoru pro týdeník Naše Znojemsko trenérka mozku Eva Fruhwirtová. Rodačka ze Znojma žije v Rouchovanech, v obci na pomezí jihu Moravy a Vysočiny. V Třebíči vede mozhohernu a část své práce hodlá představit v polovině března v Moravském Krumlově.

Jak jste se dostala k vaší neobvyklé profesi?

Vystudovala jsem pedagogickou fakultu, obor čeština a dějepis. Ale učitelství jsem se nikdy nevěnovala. V mysli mi uvízly poměrně časté stesky, které jsem slýchala od svých blízkých a spolupracovníků. Měli problémy se soustředěním, stěžovali si na špatnou paměť a na to, že nemohou večer usnout. Chtěla jsme tomu přijít na kloub. Začala jsem se věnovat poznávání lidského mozku. Je to složitý, ale úžasný orgán. Dovedlo mě to k České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, je to jediná organizace, která se u nás věnuje vzdělávání trenérů paměti.

Proč je vůbec třeba mozek trénovat a mohou to lidé vyzkoušet i sami?

Při lenošení oslabují svaly a s mozkem je to podobné. Kdo netrénuje, musí počítat s jeho ochabováním. Pro začátek stačí třeba při nákupech zaparkovat auto pokaždé na jiném místě nebo se snažit zapamatovat si telefonní čísla, PIN kódy a číselná či slovní hesla. Pro intenzivnější procvičování slouží různé hračky pro trénování paměti a kombinačních schopností. Mozek se dá trénovat v každém věku a rozhodně to není nuda.

Jak zjistíte, které hračky nebo pomůcky zájemce budou bavit?

Spoustu technik, hraček a různých pomůcek zkouším na sobě, kamarádech a na své rodině. Skvělé je to, že tyto metody nemají žádné vedlejší účinky. Hraní nás všechny vrací do dětských let a přitom i třeba obyčejné pexeso dokáže být velmi užitečné. Je to jednoduchá a účinná cesta, jak paměť procvičit. Moc ráda pracuji se zvukovým pexesem. Místo obrázků hledáte dva stejné zvuky. V našich programech pro školy, rodiny, ale i firmy pracujeme s desítkami mozkohraček. Zájemci si je u nás mohou vyzkoušet a vybrat, nebo jim doporučíme ty, které pomohou trénovat potřebnou oblast. Pro školy nejen na Znojemsku připravujeme mozkokufry, které obsahují různé druhy mozkohraček. Pustili jsme se také do vlastního vývoje. S kolegou Stanislavem Hrabovským pracujeme na vlastních neurotechnologiích, které by byly dostupné i pro školy a domácnosti. Aktuálně testujeme zařízení ve tvaru stromečku, které se postupně rozsvěcuje na základě toho, jak se člověk soustředí.

To zní velmi zajímavě.

Neurotechnologie fungují na principu biologického feedbacku, česky řečeno snímají reakci lidského těla. My se zaměřujeme na snímání mozkových vln, tato metoda se jmenuje EEG. Člověk má hlavě čelenku se speciálními senzory. To je v případě i našeho stromečku. Čelenka zaznamenává úroveň jeho soustředění a pokud je dostatečné, tak se začne postupně stromeček rozsvěcovat. Úkol či spíše trénink je splněn, když celý stromeček svítí. Už si ho vyzkoušeli děti a rodiče ve škole ve Vedrovicích a také v Miroslavi.

 

Pozorujete vliv moderních závislostí, jako je nadměrné používání telefonů, sociálních sítí či sledování videí na schopnost soustředění?

Moderní digitální doba si samozřejmě vybírá svou daň. Sledování sociálních sítí lidi odvádí od systematické práce a od soustředění. Jsou často roztěkaní, nervózní a trpí poruchami spánku. Pokud jsou lidé doslova přilepení k telefonu do pozdního večera, tělo ani mysl nemají nejmenší šanci se uklidnit a připravit se na kvalitní spánek.

 

Myslíte si, že lze s takovou závislostí bojovat? Co mohou pro sebe lidé udělat?

Velmi účinné je čas od času podstoupit digitální detox. Odjet někam bez telefonu, nejlépe, kde není signál, a radovat se z dosaženého klidu. Často ale mají lidé problém bez telefonu vydržet jen pár hodin, natož třeba několik dní.

 

Závislí na mobilech a tabletech nejsou ale jen dospělí, ale často i děti. Umí si ještě vůbec hrát?

Poslední dobou pozoruji trend, že k nám do mozkoherny přicházejí rodiče s dětmi, aby si vyzkoušeli různé hračky. Snaží se zjistit, jakou hračku dětem koupit, aby je zabavila. Není tedy tak zle, rodiče vědí, jak jsou hry prospěšné a snaží se k nim své potomky přivést. Nově se zaměřujeme také na hračky pro velmi malé děti. Ve spolupráci s manželi Cetlovými z Hustopečí jsme připravili pomůcky a mozkohračky, které jsou vyráběny na jižní Moravě. Používáme je také při ergoterapii.

 

Můžete uvést nějaký příklad, jak si snadno zapamatovat třeba telefonní číslo nebo PIN kód?

U telefonního čísla si například vytvořím příběh. Každé číslo nám připomíná nějakou věc a ty propojíme dějovou linkou. Lidský mozek si totiž snadněji pamatuje příběh než abstraktní čísla. Osmička je sněhulák, čtyřka židle, dvojka labuť, každý si k číslici přiřadí to, co v ní vidí na první pohled.

 

O Evě Fruhwirtové

Narodila se 2. července 1986 ve Znojmě. Vystudovala pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích. Je trenérkou paměti III. (nejvyššího) stupně. V Třebíči založila vůbec první mozkohernu v zemi. Je členem Klubu českých turistů a vyráží s nimi na výšlapy. Podle ní je to nejlepší způsob relaxace. Ráda poslouchá knihy v aplikaci Audiotéka. V poslední době ji oslovila Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí. Její oblíbený film je Pokojný bojovník. K oblíbeným místům patří Kalvárie v Hlubokých Mašůvkách a vyhlídka na údolí Dyje od Sealsfieldova kamene. Drží palce Moravskému Krumlovu a starostovi Tomášovi Třetinovi, aby se podařilo dostat Slovanskou epopej zpět na zámek.

 

Ilona Pergrová

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866