Spojme se online. Přehled komunikačních aplikací

březen 2020

Jak být ve spojení s přáteli, kolegy nebo svými terapeuty v době, kdy se nemůžeme osobně setkávat? 

Ze dne na den jsme museli zůstat doma, žádné chození do práce a do školy. Proto jsme začali hledat způsoby, jak být s ostatními kolegy, klienty a (spolu)žáky v jiném než osobním kontaktu. V současném technologicky vyspělém světě to přeci nemůže být problém. Existuje poměrně dost aplikací pro vzdálenou komunikaci.

Google dokumenty a telefon

Můj oblíbený způsob práce na dálku s kolegy je kombinace telefonní hovoru (s bezdrátovými sluchátky, jinak by mně upadla ruka) a Google dokumenty. Slyšíme se a vidíme společný dokument, na kterém pracujeme. Za mě palec nahoru.

Skype

Většina z nás Skype používá buď aktivně, nebo na něm má vytvořený účet, jak se říká pro strýčka Příhodu. Ti z vás, kteří máte v pc Microsoft, máte i Skype, my, kteří máme maca, jsme si Skype stáhli. Propojit lze až 50 účastníků.  Dokonce nemusíte mít uživatelský účet, Skype umí používat pozvánky formou odeslání linku s pozvánkou. Na stránce https://www.skype.com/cs/free-conference-call/ vytvoříte unikátní odkaz, který pošlete účastníkům budoucího videohovoru. Mimochodem Skype zvládá spoustu dalších věcí, například nahrávání videokonferencí nebo překlady z cizích jazyků. Je dostupný na Androidu, iOS, tabletu i telefonu.  Myslím, že nadešel znovu čas prozkoumat, co vše umí a jak s jeho pomocí zefektivnit práci.

MS Teams

Osobně tuto komunikační platformu od Microsoftu nepoužívám, ale vím, že na ní jede většina škol. Mají totiž koupené Office 365 a MS Teams jsou součástí.

Whereby  https://whereby.com/

Rychlé a velmi pohodlné používání.  Stačí se zaregistrovat a pak už jen vytvoříte vlastní virtuální místnost. Vygenerovaný odkaz pošlete kolegům, ti na něj kliknout a už se spolu vidíte a slyšíte. Nemusí si nic instalovat, nikde se registrovat. Vámi vytvořená virtuální místnost zůstane tak dlouho, dokud ji nesmažete. Doporučuji ji opatřit heslem.  Pro čtyři účastníky je tato verze bezplatná, rozšíření až na 12 lidí je už za poplatek.

Webex

Společnost Cisco v rámci pomoci subjektům zasaženým koronavirem nabídla možnost zdarma využívat službu Webex (www.webex.com). Jedná se o celosvětově nejvíce využívaný konferenční systém. Účastníkům, kterých může být až sto, stačí webový prohlížeč nebo mobil/tablet a připojení na internet. Tento videokonferenční systém je tak vhodný například pro kolegy na home office či v karanténě, ale třeba také pro výuku na dálku či obecně pro vzdálené vedení porad a jiných jednání.

Účet zřídíte zdarma na adrese: https://cart.webex.com/sign-up-webex

Registrace a desktopová aplikace CISCO Webex Meetings je potřeba pouze na straně organizátora konference. Ostatní účastníci mají přístup zdarma bez registrace pomocí webového prohlížeče. Účastníkům tak organizátor konference odešle pouze webový odkaz na stránku videokonferenční místnosti (nebo jim sdělí číslo videokonferenční místnosti), kde zadají své jméno a e-mailovou adresu. Po 4 měsíce je účet zdarma.

Zoom

Je nejoblíbenější byznysová komunikační aplikace. Není potřeba instalovat žádný software, ani se registrovat. Stačí jen kliknout na zaslaný odkaz a ten vás navede do konferenční místnosti. Připojit se dá přes počítač, telefon, nebo přes prohlížeč Google Chrome. Podrobný návod na užívání aplikace: https://jedutun.net/zoom/

Hangouts meet

Další jednoduchá aplikace, tentokráte od Google. Stačí se jen přihlásit do svého Google účtu a kliknout na odkaz, který vám byl zaslán. Abyste mohli videohovor svolat, potřebujete být přihlášení ve svém Google účtu v rámci G suite. Na adrese https://meet.google.com pak můžete schůzku svolat.

 

Rychlé tipy na videokonference bez registrace

Skype bez registrace:  https://www.skype.com/cs/free-conference-call/

Whereby: https://whereby.com/

Meet.jit.si: https://meet.jit.si/

 

To nejlepší na konec

Tady se můžete podívat na skvělý přehled komunikačních platforem a jejich srovnání. Nemusíte sami zkoušet a hledat, co která aplikace umí, kolik stojí a jaké má možnosti. Vše přehledně v této otevřené tabulce.

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866