Téměř čtyři sta přednášek o trénování paměti v ČR

březen 2018

Připravte se na Národní týden trénování paměti. 

Národní týden trénování paměti startuje 12. března jako součást celosvětové akce. Trenéři paměti sdruženi v České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging  (ČSPTPMJ) připravují desítky přednášek o mozku a trénování paměti. Přednášky jsou převážně určeny pro veřejnost a jsou zdarma.

„Pomocí paměťových technik si může kdokoli zapamatovat bez velké námahy to, co mnozí považují za nezapamatovatelné. Trénování paměti prospívá mentální kondici a zlepšuje kvalitu života. Už lidé kolem třiceti let věku by se o trénování paměti měli začít zajímat,“ říká Dana Steinová, zakladatelka České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. Od roku 2005 je ČSPTPMJ oficiálním partnerem celosvětové akce BRAIN AWARENESS WEEK a ve světě jsou Češi jediní, kteří tuto akci realizují v celonárodním měřítku a s tak rekordním počtem osvětových přednášek.

Přehled přednášek najdou zájemci na webu www.trenovanipameti.cz pod heslem NTTP 2018. Přednášky, které se konají po celé republice vedou profesionální trenéři paměti, kteří se pravidelně vzdělávají a vyměňují zkušenosti. Díky nastavenému tří stupňovému akreditovanému vzdělávacímu systému patří české trénování paměti ke světové špičce.

„Zázračná pilulka na dokonalou paměť neexistuje. Mozek navíc zdaleka není tak dokonalý nástroj, jak se mnozí z nás domnívají. Naštěstí trenéři paměti ví, jak nedokonalost mozku vykompenzovat dokonalými technikami,“ říká trenérka paměti z Vysočiny Eva Fruhwirtová.

Problémy s pamětí bývají z počátku jen mírné, člověk si nemůže vzpomenout na jména spolužáků ze základní školy nebo na místo předloňské dovolené. Nejsou to komplikace, které ztěžují život, proto se jim nevěnuje příliš pozornost. Obtíže se časem kumulují a mezi padesátým a šedesátým rokem se stávají nepřehlédnutelnými. Podle trenérů paměti vědci zřejmě nevynaleznou zázračnou pilulku, která lidem zajistí bezproblémovou paměť. Upozorňují však na to, že každý má svou paměť ve své moci a záleží na něm, jak s ní naloží. „Trénování vede k minimalizaci problémů s pamětí. Lidé si zapamatují nákupní seznamy, telefonní čísla, PIN kódy a výrazně se zlepší zapamatování a vybavení jmen i tváří,“ potvrzuje Steinová.

Z národního dne trénování paměti se stal týden

Od roku 2005 je ČSPTPMJ partnerem celosvětové akce Brain Awareness Week. ČSPTPMJ vyhlásila v roce 2005, 2006 a 2007 Národní den trénování paměti. Po celé republice uspořádali členové 14. března 2005 třináct přednášek o trénování paměti zdarma. O rok později to bylo už dvacet sedm přednášek. Od roku 2008 se pravidelně každý rok koná Národní týden trénování paměti v ČR i na Slovensku,protože i tam členové ČSTPMJ působí. V roce 2017 se uskutečnilo 353 osvětových přednášek. Letos jich bude ještě o pár desítek více. 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866