Třebíčská mozkoherna testuje vlastní zařízení

14. prosince 2018

Jen dva týdny zkouší třebíčská Mozkoherna prototyp zařízení, které umožňuje myšlenkami postupně rozsvěcet vánoční stromeček.

Připravuje i světelné bludiště a na stejném principu chce nechat lidi ovládat autíčka autodráhy. Využívá americké technologie na snímání činnosti mozku, její zařízení by ale mohlo být levnější a přístupnější více lidem, než švédský systém Mindball, kterým je herna také vybavená. Mozkohernu zřídila před třemi lety Eva Fruhwirtová, certifikovaná trenérka paměti. Podle ní je svou škálou vybavení v Česku unikátní, i když některý z přístrojů mohou lidé využít i v IQ centrech v Liberci nebo Brně.

Lidé mohou navštívit přímo třebíčskou hernu sídlící v židovské čtvrti, je ale také mobilní a navštěvuje mateřské a základní školy nebo domovy pro seniory. Stromeček už nadšeně testovaly malé děti. "Zatím neumím říct, jaká by mohla být cena, ale rozhodně ne půl milionu nebo 250 tisíc jako o švédských přístrojů, které by si ani školy nemohly pořídit. Taky je podstatně snazší na převoz," řekla Fruhwirtová. Zařízení je podle ní prospěšné pro trénování soustředění, navíc se díky světelné odezvě dá činnost mozku dětem jednoduše vysvětlit. Programy si objednávají běžné školy i ty, přístupné netradiční výuce například Montessori školky.

Mozkohernu navštěvují lidé, kteří se chtějí rozvíjet a zlepšovat, nebo lidé s problémy, kteří se potřebují dostat do mentální kondice. Typicky jsou to ti, kteří pracují s lidmi, což může být velmi náročné, řekla Fruhwirtová. Přístroje hravou formou odhalí, jak se člověk dokáže soustředit, jak jeho pozornost poklesne v okamžiku vyrušení nebo zda je schopný se dostatečně uvolnit.

Protože herna nabízí i hračky rozvíjející paměť a logiku, chodí si pro radu i rodiče. "Příjemně mě překvapuje, že přicházejí tatínci s dotazy, co dětem koupit, jak jim hru nabídnout a jak si s nimi hrát. Pomáháme lidem zorientovat se v široké nabídce," řekla Fruhwirtová. Vhodně zvolené hračky podle ní pomáhají s prostorovou orientací i matematikou.

Všechny přístroje v herně fungují na principu lékařské metody EEG (elektroencefalografie), při které se snímá frekvence mozku. Mindball simuluje stolní fotbal. Míček ovládají soupeři svou schopností se uvolnit a soustředit. Obdobně fungují i zařízení určená jednotlivců, soustředění buď pohybuje míčkem, nebo ho vznáší do vzduchu. Pokud člověk dokáže měnit intenzitu soustředění, může míček provést bludištěm děr a spirál. Českým vynálezem je lékařská pomůcka, která může i méně pohyblivým lidem dopřát zábavný pohyb. Pálky na monitoru ovládá intenzita stisku nafouknutých míčků. "Každý den máme jiný výkon, rozhoduje i to, jak jsme se vyspali. Jde ale o trénink, natrénovaný člověk je schopný se i ve vypjatých chvílích dostat do správného stavu vědomí a jet na 100 procent. Obdobně to funguje i u relaxace," uzavřela Fruhwirtová.

Vendula Krausová, ČTK

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866