V Británii otevřeli ministerstvo osamělosti

září 2019

Samota je pro zdraví horší, než 15 cigaret denně nebo obezita. Proto ji Britové věnují takovou pozornost. A co my?

Možná to tušíme, nebo to i víme. Nyní to potvrzují i studie. Samota a osamocení ohrožují lidské zdraví. Dokonce patří k největším rizikům. Její dopady se projevují ve zhoršení imunity i menší šanci přežití infarktu. Ve Velké Británii začalo vloni fungovat ministerstvo osamělosti. Tato informace není fake news.

České ministerstvo zdravotnictví osamělost neřeší. Není to totiž diagnóza, proto není možné ji jakkoliv sledovat. Nicméně situaci v České republice zmapovali datoví novináři Českého rozhlasu. Podívat se na ni můžete zde.

Co znamená osamělost?

Člověk se může cítit osaměle, i když žije v rodině. Sociální vazby mají obrovský vliv na náš život, ale záleží také na tom, jak se cítíme my sami. Nezáleží na věku. Byť si mnohdy můžeme myslet, že osamělostí trpí převážně starší lidé.

 

Jak nebýt osamělí?

Věnujte se svým koníčkům. Dělejte to, co máte rádi a dělejte to s lidmi, které máte rádi. Koneckonců i zájem o tropické rostliny sbližuje lidi. A je fajn si popovídat s fanoušky vlaků.

Hledejte smysl života. Každý ho má někde jinde a jiný. Může se s věkem a zkušenostmi měnit. Náš čas je vzácný dar a neměli bychom ho promrhat. Svoji energii můžeme věnovat druhým. Z fyziky víme, že každá akce vyvolá reakci. Platí to i v mezilidských vztazích.

O svá trápení a bolesti se podělte. Sdílená bolest je poloviční. A každý má své bolístky. Když si o nich promluvíte, uleví se vám a zjistíte, že na to nejste sami. Lidé, rodina, přátelé, kolegové vám rádi pomohou, důvěřujte jim i sobě.

Věnujte se sami sobě. Vypadá to jako paradox, ale není. Základem kvalitního života je péče o vlastní duši i tělo. A to je propojené. Zaměřte se na svá tajná přání, dopřejte si naplnění svých tužeb. Mějte se rádi.

Nesnažte se o dokonalost. Neexistuje. Ustupte (někdy) ze svých nároků. Nechte věci jen tak plynout a pozorujte je. Tričko, ve kterém je malá dírka, stále dobře poslouží svému účelu. Bude se vám lépe dýchat.

 

 

K zamyšlení

Co je podle vás osamělost? Zažili jste ji? Jsou ve vašem okolí osamělí lidé? A co pro ně můžu já udělat?

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866