Jak zvládnout stres? Dostat situaci pod kontrolu

květen 2020

Akutní stres se dostaví vždy, když si myslíme, že jsme ztratili kontrolu nad situací a že nemůžeme nic dělat. 

Chceme-li zvládnout stresovou situaci, musíme vzít otěže do svých rukou. Pokus se dvěma krysami ukazuje, jakou strategii zvolit pro zvládnutí krizové situace. Pojďme se na to podívat zblízka.

Příběh o krysách a stresu

Krysa A seděla v kleci a přes drátěnou podlahu dostávala elektrické rány. Před zásahem ji varoval světelný signál. Pokud skočila na páčku, elektrošok vypnula. Jenže páčka schválně občas nefungovala. Krysa B ve své kleci žádnou páčku neměla, takže byla vydaná elektrošokům napospas.

Která krysa prožívala větší stres? Krysa A, která ovládala páčku a měla šanci situaci ovlivnit, nebo krysa B, která neměla žádnou možnost změny situace? U krysy A se neobjevily žádné choroby způsobené stresem. Zato chudák krysa B trpěla vysokým tlakem a žaludečními vředy.

Co z toho plyne?

Akutní stres se objeví tehdy, když si myslíme, že nemůžeme nic dělat a že jsme ztratili kontrolu nad tím, co se děje. Pokud tedy chceme stres zvládnout, musíme znovu převzít otěže. I kdybychom si jen mysleli, že směr udáváme my, pomůže nám to cítit se lépe.

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866